Ginkgo biloba /Ginko dvojlaločné/
    Je to opadavý ihličnan, pochádza z Číny. V minulých geologických obdobiach bol rozšírený po celom svete, je pravdepodobne najstarším stromom a slúžil ako potrava dinosaurov.
    V svojej domovine dorastá až 40 m. Opadavé listy majú vejárovitý tvar, na jeseň sa sfarbujú do žlta. Rozlišujeme stromy samčie a samičie. Samčie rastliny na jar rašia o dva týždne skôr ako samičie. Plody sú guľovité, v zrelosti žlté kôstkovice podobné väčšej čerešni. Dužinaté oplodie nepríjemne páchne. Vnútri je tvrdá kôstka. V Číne a Japonsku sa údajne konzumujú a páli sa z nich pálenka.Ginko znáša dobre slnko a horúčavy, rastie dobre na ľahších, hlbokých, priepustnych pôdach. Netrpí škodcami a chorobami, znáša znečistené prostredie. Má slabú regeneračnú schopnosť, preto ho radšej nerežeme.
    V poslednej dobe sa i v európskom lekárstve rozšírilo používanie prípravkov, ktorých účinným základom sú extrakty z listov ginka. Listy obsahujú vedľa quercetinu, kempferolu a luteolinu aj bioflavonoidy, napr. amentoflavon, ginkgetin, bilobetin, a ďalšie. Súbor týchto látok priaznivo ovplyvňuje poruchy prekrvovanie periferných častí systému krvného obehu, predovšetkým mozgu. Prípravky z ginka sa používajú ako účinná geriatrika zmierňujúce potiaže, ktoré so sebou prináša starnutie a ktoré sa prejavujú napr. malátnosťou a únavou. Výrazne zlepšujú niektorá cievne ochorenia /angiopatia/ a ochorenia spôsobená cievnou nedostatočnosťou /bércové vredy, flebitidy, atď./. Vedci zistili schopnosť ginka vytvárať zvlášť silné antioxidanty, ktoré likvidujú voľné radikály.Ginkgo biloba povzbudzuje mozgovú činnosť, zlepšuje pamäť, má priaznivý účinok proti depresiám, úzkosti a migréne. Vhodný je pre diabetikov (podporuje využitie glukózy v organizme), normalizuje krvný tlak (znižuje vysoký krvný tlak a naopak nízky zvyšuje). Účinne ho možno aplikovať proti astme, alergiám, proti infekciám a zápalom, prejavom aterosklerózy, pri premenštruačnom syndróme a menopauze.
     Čínska medicína pozná ginko už minimálne 5000 rokov. U výťažkov z ginka sa zistili okrem iného nasledujúce účinky:
 - podpora krvného obehu, obzvlášť mikrocirkulácie
 - zlepšenie reologických vlastností krvi (zlepšená prietočnosť krvi)
 - inaktivácia toxických kyslíkových radikálov (flavonoidy)
 - neuroprotektívny účinok (ginkobalidy A a B, bilobalidy)
 - zlepšenie odolnosti mozgových tkanív pri nedostatku kyslíka
 - zlepšenie pamäti a schopnosti učiť sa
 - prevencia krvnej zrážanlivosti (Platelet activating factor)
 - antibakteriálny a antivírusový účinok
Stará čínska medicína používala už pred 5000 rokmi lieky z ginka na liečenie porúch pamäti, porúch koncentrácie, na depresívne stavy, pri závratoch, hučaniach v ušiach, niektorých očných chorobách a bolestiach hlavy. Nové poznatky ukázali, že zoznam chorôb, kde ginko pomáha je oveľa širší. Zdá sa, že je odôvodnené používať preparáty z ginka (vrátane čaju) všade tam, kde sa vyskytne slabší krvný obeh (studené nohy a ruky, nedostatočný zrak a sluch spôsobený nedostatočným zásobovaním krvou, niektoré poruchy potencie, artritída, reumatizmus atď. Preparáty z ginka chránia ľudský organizmus aj pred účinkami znečisteného životného prostredia a pred poruchami, ktoré s tým súvisia (kašeľ, bronchitída, astma, nedostatočná imunita, alergické ochorenia) a poskytujú podporu aj pri strese. Snáď najvýznamnejšiu ochranu poskytujú preparáty z ginka pred účinkami voľných radikálov pri takých ochoreniach ako je Alzheimerova choroba a prevencia chorôb ako je arterioskleróza, infarkt myokardu, apoplexia - mozgová príhoda a niektoré formy rakoviny.
http://www.nobel.se./chemistry/laureates/1990/press.html uvádza bližšie informácie.

Zaujímavosti   /späť/
    V Číne a Japonsku sa semena ginka dajú kúpiť, sú jedlé a môžu sa piecť, variť alebo vyprážať. Neuvarený vnútrajšok semien môže vyvolávať otravu, zvlášť u detí s nedostatkom vitamínu B6, keď sa konzumuje dlhší čas alebo vo veľkých množstvách. Tepelnou úpravou sa tento alergén celkom zničí. Obsahujú olej, ktorý môže u niektorých ľudí vyvolávať ľahkú dermatitídu. Preto radšej používať pryžové rukavice. Môžu sa použít na prípravu jedál ako napr. kaša z ovsa, polievky, zeleninové jedlá, s ryžou, hríbami apod.
    V minulosti sa semena používali častejšie než listy. Listy rozdrvené na prášok sa inhalujú pri krčných, nosných a ušných ochoreniach. Uvarené listy sa prikladajú na omrzliny. List sa môže použiť ako náplasť na rány. Ginko má údajne ochrannú moc proti ohňu a preto je vysádzané v blízkosti chrámov. Pri veľkom ohni v Tokiu 1923 prežili všetky stromy ginkfa, ostatné boli zničené. Aj chrám, kde bolo vysadené množstvo ginka, prežil oheň. O kôre sa hovorí, že obsahuje šťavu, ktorá hasí oheň.
    Semená sú stále ešte na svadbách a iných sviatkoch podávané pražené ako pochúťka, podporujú trávenie, znižujú následky pitia alkoholu a chránia pred ochorením.
    Ginko sa pestuje pre zber listov na plantážach. V Číne je 5000 ha pestovateľských plôch. Napríklad v Južnej Karolíne pestujú miliony stromov, ktoré pravideľne zrezávajú. Zber listov začína v polovine júla, keď je ešte zelené. Zber začína o 7 hodine večer, pretože listy sa lepšie trhajú, keď je chladnejšie. Práca pokračuje do pol druhej v noci a začína zasa ráno o piatej. Množstvo listov sa dováža do Európy. Po vysušení sa lisujú a dovážajú sa na ďalšie spracovanie do Írska, Nemecka, Švajčiarska a Francúzska, kde sa z nich vyrábajú bylinné preparáty. Napríklad v Nemecku sa ročne vystavuje vyše 5 milionov receptov na prípravky z ginka.
    Údajne najlepší čas na zber listov je krátko pred tým, než listy začínajú žltnúť.
 

Ako pripravíme čaj ? /späť/
Príprava:
Vrelou vodou zalejte ginko v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku, pokiaľ čaj robíte v kanvici, potom naviac 1 lyžičku na kanvicu. Nechajte 5-8 minut vyluhovať a potom preceďte.
Vedľajšie účinky nie sú dokázané.

Extrakt z ginka /tinktúra/ /späť/

1 liter 60-70% liehu /alebo domácej pálenky/
50 g listov ginka
30 g šalvie lekárskej
Príprava: 7 dní vyluhovať, vyžmýkať, precediť
Užitie: Začať od 3 po 10 kvapiek ráno a večer, potom od 10 po 3 kvapky. Kúra trvá 2 týždne, 1 týždeň pauza a môžeme kúru opakovať.