Ginkgo biloba /Ginko
dvojlaločné/
Je to opadavý ihličnan, pochádza
z Číny. V minulých geologických obdobiach bol rozšírený po celom svete,
je pravdepodobne najstarším stromom a slúžil ako potrava dinosaurov.
V svojej domovine dorastá až 40 m. Opadavé listy majú
vejárovitý tvar, na jeseň sa sfarbujú do žlta. Rozlišujeme stromy samčie
a samičie. Samčie rastliny na jar rašia o dva týždne skôr ako samičie.
Plody sú guľovité, v zrelosti žlté kôstkovice podobné väčšej čerešni. Dužinaté
oplodie nepríjemne páchne. Vnútri je tvrdá kôstka. V Číne a Japonsku sa
údajne konzumujú a páli sa z nich pálenka.Ginko znáša dobre slnko a horúčavy,
rastie dobre na ľahších, hlbokých, priepustnych pôdach. Netrpí škodcami
a chorobami, znáša znečistené prostredie. Má slabú regeneračnú schopnosť,
preto ho radšej nerežeme.
V poslednej dobe sa i v európskom lekárstve rozšírilo
používanie prípravkov, ktorých účinným základom sú extrakty z listov ginka.
Listy obsahujú vedľa quercetinu, kempferolu a luteolinu aj bioflavonoidy,
napr. amentoflavon, ginkgetin, bilobetin, a ďalšie. Súbor týchto látok
priaznivo ovplyvňuje poruchy prekrvovanie periferných častí systému krvného
obehu, predovšetkým mozgu. Prípravky z ginka sa používajú ako účinná geriatrika
zmierňujúce potiaže, ktoré so sebou prináša starnutie a ktoré sa prejavujú
napr. malátnosťou a únavou. Výrazne zlepšujú niektorá cievne ochorenia
/angiopatia/ a ochorenia spôsobená cievnou nedostatočnosťou /bércové vredy,
flebitidy, atď./. Vedci zistili schopnosť ginka vytvárať zvlášť silné antioxidanty,
ktoré likvidujú voľné radikály.Ginkgo biloba povzbudzuje mozgovú činnosť,
zlepšuje pamäť, má priaznivý účinok proti depresiám, úzkosti a migréne.
Vhodný je pre diabetikov (podporuje využitie glukózy v organizme), normalizuje
krvný tlak (znižuje vysoký krvný tlak a naopak nízky zvyšuje). Účinne ho
možno aplikovať proti astme, alergiám, proti infekciám a zápalom, prejavom
aterosklerózy, pri premenštruačnom syndróme a menopauze.
Čínska medicína pozná ginko už minimálne 5000
rokov. U výťažkov z ginka sa zistili okrem iného nasledujúce účinky:
- podpora krvného obehu, obzvlášť mikrocirkulácie
- zlepšenie reologických vlastností krvi (zlepšená prietočnosť
krvi)
- inaktivácia toxických kyslíkových radikálov (flavonoidy)
- neuroprotektívny účinok (ginkobalidy A a B, bilobalidy)
- zlepšenie odolnosti mozgových tkanív pri nedostatku kyslíka
- zlepšenie pamäti a schopnosti učiť sa
- prevencia krvnej zrážanlivosti (Platelet activating factor)
- antibakteriálny a antivírusový účinok
Stará čínska medicína používala už pred 5000 rokmi lieky z ginka na
liečenie porúch pamäti, porúch koncentrácie, na depresívne stavy, pri závratoch,
hučaniach v ušiach, niektorých očných chorobách a bolestiach hlavy. Nové
poznatky ukázali, že zoznam chorôb, kde ginko pomáha je oveľa širší. Zdá
sa, že je odôvodnené používať preparáty z ginka (vrátane čaju) všade tam,
kde sa vyskytne slabší krvný obeh (studené nohy a ruky, nedostatočný zrak
a sluch spôsobený nedostatočným zásobovaním krvou, niektoré poruchy potencie,
artritída, reumatizmus atď. Preparáty z ginka chránia ľudský organizmus
aj pred účinkami znečisteného životného prostredia a pred poruchami, ktoré
s tým súvisia (kašeľ, bronchitída, astma, nedostatočná imunita, alergické
ochorenia) a poskytujú podporu aj pri strese. Snáď najvýznamnejšiu ochranu
poskytujú preparáty z ginka pred účinkami voľných radikálov pri takých
ochoreniach ako je Alzheimerova choroba a prevencia chorôb ako je arterioskleróza,
infarkt myokardu, apoplexia - mozgová príhoda a niektoré formy rakoviny.
http://
www.nobel.se./chemistry/laureates/1990/press.html
uvádza bližšie informácie.
Zaujímavosti /späť/
V Číne a Japonsku sa semena ginka dajú kúpiť, sú
jedlé a môžu sa piecť, variť alebo vyprážať. Neuvarený vnútrajšok semien
môže vyvolávať otravu, zvlášť u detí s nedostatkom vitamínu B6, keď sa
konzumuje dlhší čas alebo vo veľkých množstvách. Tepelnou úpravou sa tento
alergén celkom zničí. Obsahujú olej, ktorý môže u niektorých ľudí vyvolávať
ľahkú dermatitídu. Preto radšej používať pryžové rukavice. Môžu sa použít
na prípravu jedál ako napr. kaša z ovsa, polievky, zeleninové jedlá, s
ryžou, hríbami apod.
V minulosti sa semena používali častejšie než listy.
Listy rozdrvené na prášok sa inhalujú pri krčných, nosných a ušných ochoreniach.
Uvarené listy sa prikladajú na omrzliny. List sa môže použiť ako náplasť
na rány. Ginko má údajne ochrannú moc proti ohňu a preto je vysádzané v
blízkosti chrámov. Pri veľkom ohni v Tokiu 1923 prežili všetky stromy ginkfa,
ostatné boli zničené. Aj chrám, kde bolo vysadené množstvo ginka, prežil
oheň. O kôre sa hovorí, že obsahuje šťavu, ktorá hasí oheň.
Semená sú stále ešte na svadbách a iných sviatkoch
podávané pražené ako pochúťka, podporujú trávenie, znižujú následky pitia
alkoholu a chránia pred ochorením.
Ginko sa pestuje pre zber
listov na plantážach. V Číne je 5000 ha pestovateľských plôch. Napríklad
v Južnej Karolíne pestujú miliony stromov, ktoré pravideľne zrezávajú.
Zber listov začína v polovine júla, keď je ešte zelené. Zber začína o 7
hodine večer, pretože listy sa lepšie trhajú, keď je chladnejšie. Práca
pokračuje do pol druhej v noci a začína zasa ráno o piatej. Množstvo listov
sa dováža do Európy. Po vysušení sa lisujú a dovážajú sa na ďalšie spracovanie
do Írska, Nemecka, Švajčiarska a Francúzska, kde sa z nich vyrábajú bylinné
preparáty. Napríklad v Nemecku sa ročne vystavuje vyše 5 milionov receptov
na prípravky z ginka.
Údajne najlepší čas na zber listov je krátko pred
tým, než listy začínajú žltnúť.
Ako pripravíme čaj ? /späť/
Príprava:
Vrelou vodou zalejte ginko v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku,
pokiaľ čaj robíte v kanvici, potom naviac 1 lyžičku na kanvicu. Nechajte
5-8 minut vyluhovať a potom preceďte.
Vedľajšie účinky nie sú dokázané.
Extrakt z ginka /tinktúra/ /späť/
1 liter 60-70% liehu /alebo domácej pálenky/
50 g listov ginka
30 g šalvie lekárskej
Príprava: 7 dní vyluhovať, vyžmýkať, precediť
Užitie: Začať od 3 po 10 kvapiek ráno a večer, potom od 10 po
3 kvapky. Kúra trvá 2 týždne, 1 týždeň pauza a môžeme kúru opakovať.